Pellet/faelgázosító kombinált kazánok 

 

 

 

A VIGAS 18 DPA melegvíz kazán két különböző üzemmódban, legfeljebb 6mm átmérőjű, 35mm hosszú, 18,5-19,0 MJ/kg fűtőértékkel rendelkező fapellet, vagy száraz, maximum 20% nedvességtartalmú faanyag (fűrészportól kezdve, legfeljebb 20 cm átmérőjű, 48cm hosszúságú fahasábok) eltüzelésére alkalmas. A kisméretű tüzelőanyagot (fűrészpor, gyaluforgács, fahulladék, stb.) fahasábokkal együtt ajánlott tüzelni.

A kazántestek kazángyártásra alkalmas acéllemezekből, precíziós hegesztés segítségével készülnek. A füstgázzal érintkező belső lemezek 6 mm, a többi szerkezeti elem 4 mm vastag lemezből vannak gyártva. A hőcserélő rész 57x5 mm csövekből készül. A külső lemezburkolatot 0.8 mm vastag lemezek alkotják. A 340l űrtartalmú pellet tároló 1,5mm vastag lemezből van legyártva. A kazán hőszigetelése 20-50 mm vastagságú ásványgyapot alkalmazásával van biztosítva.

A kazán részét képezik továbbá a váltómű, az elektromos begyújtó berendezés, a biztonsági cellás adagoló, a füstgázhőmérséklet érzékelő valamint az ultrahangos pelletszint érzékelő. A kazán belső részét az elgázosító kamra alkotja, amelyben a faelgázosító üzemmód közben a fa égése, száradása és gázosítása történik. Az így keletkező fagáz egy hőálló betonfúvókán át az alsó égéstérbe áramlik, ahol a szekunder levegővel keveredve begyullad és 1200 °C mellett elég. A kazán elülső részén elhelyezett húzórúd által kezelt kéménycsappantyú a begyújtás elősegítését szolgálja.

A VIGAS 18 DPA kazán a fa kialvása után, automatikusan, a felhasználó beavatkozása nélkül átáll PELLET üzemmódba és folytatja a fűtést. A pellet begyújtását és kioltását a kazán szükség szerint elvégzi. Pellettel történő fűtéskor a pellet, az adagoló rendszer segítségével pontosan adagolva, a tárolóból az égőfejbe van továbbítva, majd itt a levegő mennyiségének vezérlése mellett van elégetve.

Az égés folyamán keletkező égéstermékek, füstgázok a kazán hőcserélőin keresztül távoznak a kéménybe. Az égéstérben maradt hamut, illetve az el nem égett salakot a kazánból legalább hetente egyszer szükséges eltávolítani.

A kazán STB hőhatárolóval van ellátva, amely biztosítja a kazán hőmérsékletének 100 ºC fölé történő emelkedése esetében a tolóventilátor leállítását, és a biztonsági hűtő hőcserélő STN EN 303-5: 2012 szabvány szerinti működtetését. A gyártó a biztonsági hűtő hőcserélőhöz termikus elfolyószelep (pl. Honeywell TS 131 ¾” ) telepítését teszi kötelezővé.

A pellettárolóba történő visszaégés elleni védelem biztosítása érdekében a kazán, biztonságos lánchajtású cellás adagolóval (forgóadagoló) van ellátva. Ez áramkimaradás vagy meghibásodás esetén is légteret biztosít a tároló és az égőfej között, ezzel gátolva a tároló irányába a pellet visszaégését. Az adagoló csiga vagy forgóadagoló megakadása esetére az adagoló motorja hővédelemmel van ellátva, amely biztosítja a motor áramtalanítását 80 ºC elérésekor.

ak4000kijelzoA kazán felső részén található az AK4000 grafikus kijelzővel ellátott elektronikus szabályozó egység, amely a VIGAS 18 DPA kazánok komfortos és gazdaságos vezérlését és működtetését szavatolja. Megfelel a könnyű üzemeltetés követelményének. Már az alap kivitelében lehetséges belső hőmérsékletszabályozó (szobatermosztát), keringető szivattyú vagy elszívó ventilátor csatlakoztatása. Lehetővé teszi a kazán füstgázhőmérséklet szerinti szabályozását finoman hangolt program segítségével. Jelzi a tüzelőanyag kiégését, a tüzelőanyag ellenőrzését vagy a hibát a leírásával együtt. A tüzelőanyag elgázosítási és égési folyamatában az AK4000 elektronikus szabályozó figyelemmel kíséri a hőmérséklet változásait, és szükség szerint egyenletesen növeli, vagy csökkenti a befúvó ventilátor fordulatszámát, növelve illetve csökkentve a kazán teljesítményét.

Az AK4000 szabályozó a VIGAS 18 DPA kazán esetében a következőket biztosítja és teszi lehetővé:

- fűtővíz hőmérsékletének szabályozása a tolóventillátor fordulatszámának folyamatos modulálása által
- pellet adagoló rendszer működésének vezérlése
- pellet begyújtása, kioltása
- pelletszint felügyelete
- kimenő füstgáz hőmérsékletének felügyelete
- adagoló motor hőmérsékletének felügyelete
- elszívó ventilátor csatlakoztatása és vezérlése
- kazán keringető szivattyú csatlakoztatása és vezérlése
- szobatermosztát csatlakoztatása (feszültségmentes)
- bővítő elektronika (EXPANDER) csatlakoztatása BH BUS gyűjtőn keresztül
- adatmentésre és ezek PC-n történő kiértékelésére szolgáló AK 4000M modul csatlakoztatása
- a kazán hidraulikus rendszerének grafikus megjelenítése követelmények szerint

2020 - 12-18-26DPA méretek 1

12 18 26DPA méretek 2

18dpa vazlat

 

vigas18DPA szerkezeti elemek

VIGAS DPA Termekismerteto adatlap 2020.jpg

 

VIGAS DPA műszaki adatok 2020

VIGAS DPA 2020 kibocsatasi ertek

 

Hol vásárolható meg?

Lakossági Energiahatékonysági Hitelprogram

Hivatalos Partnereink

Hivatalos partnereink megtekintéséhez kérjük kattintson az adott megyére.


Kapcsolat

webface logo s
X

Copyright

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a vigas.hu honlapon található írásos ill. képi anyagokat a tulajdonos előzetes hozzájárulása nélkül felhasználni tilos.