Telepítés 

A kémény és tulajdonságai


A kémény fontos része minden háznak. A modern kémény azonban egyben egy fontos műszaki berendezés is, amely jelentősen befojásolja a fűtési rendszer üzembiztonságát és hatásfokát, a fűtés gazdaságosságát valamint lakhelyünk színvonalát. Kazán csere illetve vásárlás előtt célszerű szakértővel (kéményseprővel) megvizsgáltatni a meglévő kémény magasságát, átmérőjét, műszaki kialakítását, hogy ezek megfelelnek e a kazángyártó, illetve a hatályban lévő szabványok valamint jogszabályok követelményeinek. Javasolt kéményseprői nyilatkozat beszerzése.

A figyelmet elsősorban a kémény megfelelő magasságának biztosítására szükséges fordítani. A hatályban lévő jogszabályok alapján a füstgáz-elvezető kürtő vagy kémény legkissebb magassága 4 m a talaj felett. Fontos azonban betartani szilárd tüzelőanyaggal történő fűtés esetében a lapos tetőn elhelyezett kitorkollás legkissebb 1,5 m tető feletti magasságát. Magas tetők esetében fontos odafigyelni a tetőgerinc feletti megfelelő, legalább 65 cm magasságra. A nem megfelelő tervezés vagy helytelenül kivitelezett kémény nemcsak tüzet és a kémény szerkezet károsodását okozhatja, de a VIGAS faelgázosító kazán hibás működéséhez is vezethet. Ezen alap követelmények teljesítése a kémény epítésekor, az előzőeken felül gátolja az égéstermékek visszajutását az épület belterébe. A VIGAS faelgázosító kazán kürtőbe történő csatlakoztatásakor ügyelni szükséges arra, hogy megfelelően és a lehető legrövidebb módon történjen ez meg. A kéménykürtőbe tilos más berendezéseket csatlakoztatni. A kéménykürtőt a hatályban lévő jogszabályok alapján szükséges méretezni.

KAZÁN TÍPUSAA - minimális kémény magasság
B - minimális kémény átmérő
VIGAS 16,  VIGAS 25VIGAS 12DPA, VIGAS 18 DPA
8 m 160 mm
VIGAS 26 DPA, VIGAS 40 8 m 200 mm
VIGAS 60,  VIGAS 80VIGAS 100 12 m 200 mm

kemeny

Az elszívó ventilátor előnyei:
1. Tüzelőanyag utántöltésekor gátolja a füst visszajutását a kazánházba.
2. Gyorsítja és könnyíti a begyújtást.
3. A VIGAS faelgázosító kazán tisztítása közben korlátozza a porképződést.
4. Stabilizálja a kéményhuzatot (a szabályozó lehetővé teszi tartósan csökkentett üzemmód beállítását).

A kémény karbantartása


Szilárd tüzelőanyagok elégetésekor a kéménybe elégett maradványok távoznak korom formájában. Ez lerakódik a kémény falain és bármikor meggyulladhat. A kémény rendszeres ellenőrzésével és tisztításával meggátolható ilyen tűzesetek keletkezése, amelyek száma a felhasználók kémények karbantartását érintő óvatlansága és hanyagsága miatt folyamatosan növekszik. A kémények tisztítását nem csak saját biztonságunk érdekében szükséges végezni. A vonatkozó jogszabályok szerint meghatározott időközönként kötelezően ellenőrizni és szükség esetén tisztítani kell a kéményeket (jellemzően: gázkészülékek kéményeit évente egyszer, szilárd és cseppfolyós tüzelőberendezések kéményeit évente kétszer). Ezt a munkát az Önkormányzat által megbízott szolgáltató, külön megrendelés nélkül köteles rendszeresen végezni. A tisztítást elvégezheti a felhasználó saját maga is, azonban hivatalosan ezt csak erre jogosult személy igazolhatja, ami által felelősséget vállal a kémény biztonságos és megfelelő működéséért.

A kémény nem megfelelő átjárhatóságából és huzatképződéséből fakadó hibákért felelősséget nem vállalunk.

Hivatalos Partnereink

Hivatalos partnereink megtekintéséhez kérjük kattintson az adott megyére.


Kapcsolat

X

Copyright

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a vigas.hu honlapon található írásos ill. képi anyagokat a tulajdonos előzetes hozzájárulása nélkül felhasználni tilos.