A Magyar Épületgépészet, LXII. évfolyam, 2013/7-8. számában megjelent cikkünk

 

A faelgázosító kazánok a környezetvédelmi és gazdaságossági szempontokat figyelembe véve igen jelentős helyet foglalnak el a korszerű fűtéstechnikai megoldások között. Amellett, hogy rendkívül gazdaságosak, kényelmi szempontból is óriási előrelépést jelentenek a hagyományos vegyestüzelésű kazánokkal szemben.

A hagyományos fűtésnél az égéstermékek nagyrészt hasznosulatlanul a kéményen át távoznak, terhelve a felhasználó pénztárcáját és nem kevésbé a környezetet. A faelgázosító kazánok égési elvének köszönhetően, a pirolízis folyamán keletkező magasabb hőmérsékleten éghető gázok, egy másodlagos égés folyamán égnek el, ezzel nagymértékben megnövelve a faelgázosító kazánok hatásfokát.

VIGAS25LCAzonban amíg egyes gyártók faelgázosító kazánjainak hatásfoka így is csak 78%, addig a VIGAS alap modelleké 88-91%, az igazán fejlett Lambda Control - LC technológiával rendelkező modellek pedig 91-93% hatásfokkal dolgoznak. Hogyan lehet ekkora különbség, különböző gyártók ugyanazon elv alapján dolgozó berendezései között? Mitől ennyire jók a VIGAS faelgázosító kazánok?

A kezdetleges, korábbi fejlesztésű, vagy csak egyszerűen alacsony műszaki szintet képviselő faelgázosító kazánok hasonlóak a hagyományos szilárdtüzelésű kazánokhoz. Ezekben a kazánokban a begyújtást követően egy viszonylag rövid ideig tartó heves égési fázis következik, amit parázslás, majd a tűz kialvása követ. Igaz ugyan, hogy az égés már ezekben a kazánokban is nagyobb hatásfokkal történik, mivel a keletkező fagázok nagy része is elég, de az égési fázis alatt megtermelt nagymértékű hőenergiát problémás rövid idő alatt megfelelő hatékonysággal felhasználni. Ezért az ilyen technológiával működő faelgázosító kazánok mellé minden esetben szükséges puffertároló beépítése a fűtési rendszerbe. A puffertárolóval ellátott rendszer hatásfoka bizonyos esetekben megnő, de nem minden esetben megoldható annak beépítése a helyigénye miatt. Arról nem is beszélve, hogy a rendszer közvetlen fűtése egyértelműen olcsóbb úgy kivitelezési, mint üzemeltetési szempontból. Éppen ezért nyilvánvaló, hogy még a nagy hatásfokkal dolgozó faelgázosító kazánok esetében is szükséges az égési folyamatok vezérlésére, kordában tartása.

Faelgázosító kazánok esetében ez gyakorlatilag csak az égéshez szükséges oxigén mennyiségének szabályozásával érhető el. Különböző faelgázosító kazán gyártók, eltérő módokon

próbálják ezt megoldani. De alapvetően csak két módot különböztetünk meg. Az első, kevésbé hatékony, elavult módszer a légnyílások mechanikus beállítása. Ez egyértelműen a felhasználó részéről nagyfokú hozzáértést és sok odafigyelést, munkát igényel és még így sem érhető el vele megfelelő hatásfok. A második módszer a levegőellátás elektronikus szabályozása ventilátorral. A megfelelő levegőmennyiség biztosítható elszívó illetve toló ventilátor segítségével is. A sokéves tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy mivel a toló ventilátorok tisztább és hidegebb levegővel dolgoznak, az élettartamuk sokkal hosszabb az elszívó ventilátorokénál. A VIGAS faelgázosító kazánok e szempontok miatt toló ventilátorral működnek.

fagáz égése
Az alkalmazott ventilátor vezérlését némely gyártó elavult, kétállásos (KI-BE) vezérléssel oldja meg. A ventilátor vagy működik a maximális teljesítményén, vagy teljesen ki van kapcsolva. Részmegoldásként más gyártók egy alacsonyabb (30-40%) ventilátor teljesítményhatárt állítanak be. Így, ha már nincs hőigény, akkor is ezen a fordulaton működtetik tovább a ventilátort.  Ezzel szemben a VIGAS teljesen leállítja a ventilátort, amikor a szobatermosztát már nem kér további meleget és átáll a parázstartó üzemmódjába. Így nem jön le létre felesleges többlethő, és annak betárolási kényszere a pufferbe.

Más gyártók, pontatlan kétállású vezérlési módszereit, minden szemszögből felülmúlja a VIGAS faelgázosító kazánokban használt folyamatos ventilátor fordulatszám modulálás. Ebben az esetben, a VIGAS AK4000 szabályozója a figyelt változó paraméterek alapján, folyamatosan módosítja a ventilátor fordulatszámát és ezzel az égéshez szükséges levegő mennyiséget. Ezek a figyelt paraméterek gyártónként változnak, de kijelenthetjük, hogy minél több fűtést érintő értéket figyel az adott vezérlés, annál folyamatosabban adja le teljesítményét a faelgázosító kazán.

A megfelelő hatásfok és felhasználói kényelem biztosítása érdekében, a VIGAS ventilátorának vezérlése a kazán víz és füstgáz hőmérséklete, valamint a szobatermosztát jele alapján történik (már az alap modellek esetében is). Ezáltal, már az olcsóbb alap VIGAS modellek is műszakilag messze felülmúlják a

többi faelgázosítót. Az sem mindegy, hogy a szabályozó egység csak a paraméterek elérésekor reagál, módosít, vagy a beállított értékekhez történő közeledés esetében már folyamatosan változtatja a ventilátor fordulatszámát. Ezzel a vezérlési módszerrel a VIGAS nem lépi túl a beállított víz és füstgáz hőmérsékletét, gátolva így a felesleges többlethő termelést.

Vigas 2013 metszetEgy AK4000 vezérléssel működő VIGAS, puffertároló nélkül, egy tűztér megtöltéssel akár 10-12 órás üzemelést is biztosít. A felhasználó bizonyára nagyra fogja értékelni, ha napi szinten nem ötször-hatszor kell a kazánházban a tüzelőanyaggal dolgoznia, hanem csak kétszer. Akkor is csak farönköt kell pótolnia a még megőrzött parázsra, melyet még az említett hasznos égési időn túl is fenntart a készülék. Ezt az úgynevezett leállási üzemmódban teszi, a füstgázhő alapján.

A fejlettebb VIGAS LC (Lambda Control) szabályozása, további paramétereket figyelembe véve biztosítja a tüzelőanyag tökéletes elégetését. Ezzel akár 93% hatásfok, a VIGAS alap modelljeihez képest további 20-25% tüzelőanyag megtakarítás (más faelgázosítók esetében akár 45%), 12-13 órás égésidő és alacsony kibocsájtási értékek elérése válik lehetővé. Egy hagyományos faelgázosító kazán, 100q éves fa fogyasztásához képest, a fejlett LC technológia segítségével akár 100.000Ft-al is csökkenhetnének a kiadások! Ez az autóiparban használt lambda szonda rendszerekhez hasonlóan érhető el. A VIGAS faelgázosító kazánokhoz kifejlesztett LC rendszer figyeli a kimenő füstgáz minőségét és ez alapján állítja be az elsődleges és másodlagos levegő arányát. A rendszer finomságát jelzi, hogy a századnyi pontossággal mért adathoz - egy PID algoritmus által - folyamatosan kerül párosításra a megfelelő szervo elmozdulás mértéke. A pontos svájci Belimo szervomotor által mozgatott csappantyú így biztosítja az ideális levegő arányt, és általa a fagáz megfelelő égését (a VIGAS működését és a fagáz égését bemutató rövid videó: www.vigas.hu).

 

AK4000kijelző

Mindezek mellett az AK4000 szabályozó egységnek további előnye a bővíthetőség. A VIGAS az EXPANDER bővítmény segítségével, a teljes hidraulikus rendszer vezérlését ellátja. Vezérelhetők általa további fűtőberendezések, szolár, puffer és HMV rendszerek, szivattyúk, szervomotoros váltó- illetve keverőszelepek, több fűtési körben, szobatermosztátok és külső hőmérséklet alapján, valamint további elemek is. Mivel az adott AK4000 EXPANDER rendszer szabadon programozható, így minden esetben, a felhasználó saját fűtési rendszere kerül feltöltésre a VIGAS AK4000 memóriájába. Vagyis nem a fűtési rendszert kell az adott vezérléshez igazítani, éppen ellenkezőleg, a VIGAS vezérlése idomul a felhasználói igényekhez. VIGAS EXPANDER használatával jelentősen csökkennek a teljes fűtési rendszer vezérlésének bekerülési és üzemeltetési költségei.

AK4000 Expander full séma

 

 

 

 

 

A VIGAS EXPANDER a kazán szabályozásán túl, akár a teljes fűtési rendszer vezérlését is el tudja látni.

 Az AK4000 szabályozó egység diagnosztikai rendszerrel is rendelkezik, amellyel biztosítható a VIGAS faelgázosító kazán, és az általa vezérelt fűtési rendszer működésének folyamatos megfigyelése és a mért paraméterek mentése. Esetleges hiba esetén nem szükséges a szerviz technikusnak hiba-megállapítás céljából azonnal kiszállnia a helyszínre. Elegendő, ha az adatok kiértékelése után, már a megfelelő pótalkatrésszel érkezik, így csökkentve a javítás idejét és a költségeket.

Összefoglalva a leírtakat, mitől igazán jók a VIGAS faelgázosító kazánok? Attól hogy a fejlett AK4000 vezérlőegységüknek köszönhetően, magas 92-93% hatásfok mellett, takarékosan 10-13 óra égésidőt elérve használják fel a tüzelőanyagot, ezzel a felhasználónak kényelmet és a lehető legmagasabb megtakarítást biztosítják úgy, hogy közben a környezetet is kímélik. Mindezek mellett az EXPANDER által teljes hidraulikus rendszerek vezérlése és diagnosztikája is ellátható.

Kérdés esetén forduljon hozzánk bizalommal.

 
 
 

Hivatalos Partnereink

Hivatalos partnereink megtekintéséhez kérjük kattintson az adott megyére.


Kapcsolat

X

Copyright

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a vigas.hu honlapon található írásos ill. képi anyagokat a tulajdonos előzetes hozzájárulása nélkül felhasználni tilos.